Д-р Даниела Везиева пред BG On Air: Не е добре икономически, ако не влезем в Еврозоната от 1 януари

Д-р Даниела Везиева пред BG On Air: Не е добре икономически, ако не влезем в Еврозоната от 1 януари

Европа е в пълна рецесия, счита бившият министър на икономиката

Увеличението на тока, което ни очаква, ще увеличи общата инфлация. Така или иначе през последните години се движим в диапазон до 30% инфлация, така че това допълнително ще натовари както бизнеса, така и гражданите. И е логично, че като не изпълняваме някой от показателите за Еврозоната, да не влезем“, каза Даниела Везиева в ефира на телевизия BG On Air.

По думите ѝ със сигурност ще станем свидетели на увеличението на тока.

Това, което виждаме на световния пазар, сочи точно това – ние имаме проблем с енергийните ресурси, както и с доставките на енергийни ресурси, освен това от трета по износ държава на ток, ние в момента внасяме ток от Турция и Северна Македония. Предстои да видим дали има буфери, или ще се появи следващият дълг. Ние сме в една дългова спирала не само заради външния дълг, а и заради това, което се отвори в бюджета като дългове към държавните предприятия“, допълни бившият министър на икономиката.

Попитана дали финансовият министър Асен Василев разчита на счетоводни схватки, тя отговори: „Повечето експерти точно това коментираха, че бюджетът е добре балансиран като сметка.

Ако не влезем от 1 януари в Еврозоната – това не е добре чисто икономически. Влизането в по-късен етап означава, че не можем да ползваме одобрените програми за Еврозоната за съответната текуща година. В средата на март е рано да се каже дали ще успеем да влезем, нека да мине първото тримесечие, нека да видим към юни как ще се движим“.

Според нея на този етап ние не отговаряме на критериите.

„За да овладеем инфлацията, напоследък много се говори за преки чуждестранни инвестиции, само че управителят на БНБ каза неща, които останаха встрани. Първо, че това увеличение идва от реализацията на печалба на дружествата, където е най-голямото перо, след това – дълговете са далеч по-ниски, закупуването на имоти е с 15 млн. надолу„, коментира още бившият служебен министър.

А влезлите нови инвестиции са далеч по-малко също.

Инвестиционната страна като цяло е разбутана. Виждаме, че Европа е в пълна рецесия, което означава, че ние вървим към спад на икономическите постоянни показатели, които ни дават силната добавена стойност. А къде сме ние в цялата тази индустрия? Ние не говорим за индустрия. Очаквам актуализация на бюджета, иначе не виждам как би могло да се продължи в тази посока“, категорична е Даниела Везиева.

Може да видите цялото интервю ТУК

Затвори менюто